Saturday, 28 February 2015

Bukit Broga

Bukit broga adalah sebuah bukit yang terletak di Semenyih..  Bukit ini memang sudah lama aku teringin nak panjat sebab nukit ni famous gila.  Tahap kesusahan bukit ni adalah low.. senang sangat nak naik bukit ni. 

Aku pergi Broga under Seksyen Sukan HEP UM sebab senang sikit untuk aku yg tak tau jalan ni and bayaran dia pon bg aku berpatutan jugak.. rm10 je.. 

Kami mula naik bukit broga pukul 8.30am dan aku x ingat berapa lama mendaki tapi kejap sgt la.. maybe dlm 30-40 minit untuk sampai ke puncak pertama..  Bila sampai puncak pertama tu.. kami amik nafas la kejap.. selfie2 sikit..  tgkap gambar view yg cantik, lepas tu, aku sambung naik ke puncak ke 2..tp puncak kedua ni mmg sng sgt la.. pejam mata pon iAllah sampai.. View dari puncak kedua lagi cantik sebab boleh nampk punck kedua..  ishh x leh describe la cantik dia camne.. 

Rumput2 kat bukit broga ni,  baru je tumbuh.. sebab haritu ada kebakaran kat atas tu.. mungkin sebab panas sgt ke ape ke.  x tahu la.. tp bila rumput ni pendek, dia nmpk lagi cantik dan comel macam bukit teletubbies.

Sambung cerita.. bila sampai puncak kedua ni..  kami penat dah la.. mula2 rasa x mau naik puncak ketiga tu..  sebab dia nmpk tough sikit.. dan kami mmg dh penat.. Tp lepas 2-3minit rehat.. semput aku dh berkurangan dan aku dh tak penat.. Aku tgk je puncak ketiga tu.. Dekat sangt... sayang rasanya x naik..  Jadi aku decide untuk naik.. tp kawan aku x nak naik.. dia dah penat.  nak ke Puncal ketiga tu, actually x tough sgt la.. nak sampai puncak pertama lagi susah actually..  Bila dah sampai tu.. rasa happy jugak la bila nampak signboard Puncak Broga tu..  At least aku ade bukti aku pernah sampai puncak broga..  huhu.. pastu aku tgk ade org panjat batu.. aku pon panjat la.. wooo mmg feel.. haha duk rilek2 atas tu kejap.. menikmati keindahan alam yang Allah cipta.. Subhanallah.. tenang dan happy je masa tu.. ape pon x ingat.. penat mendaki pon lupa dah.. dengan angin yg sepoi2..uishh best betul.. Tengah feel2 tu kawan aku yg tadi x mau naik tetiba panggil.. rupanya dia naik jugak sbb bosan menunggu.. Good decision!

Masa turun tu agak tough sikit..  tp alhamdulillah berjalan dengan lancar.. And best sangat.. kalau ade program daki lagi aku mmg nak join.. huhu

Thats All..  Thanks for reading



Friday, 23 January 2015

Pyeongchang Trout Festival 2014/2015

Assalammualaikum..

Hari ni nak cerita tentang pengalaman pergi ke Pyeongchang Trout Festival..

Aku pergi ke PTF ni pada 2/1/2015 dengan adik aku dan seorang lagi mamat, nama dia Mus dan dia sebenarnya kawan kepada customer aku masa aku buat trip kat Busan dulu. Saja la aku ajak memandangkan di sorang-sorang jekat Korea ni.

Aku tahu temtang PTF ni pon sebab aku tgk dekat facebook page Korea Tourism.

Trout tu apa? trout tu macam sejenis ikan.. kat festival ni, diaorg boleh nak memancing ikan di atas ais. Ramai aku tgk family datang untuk memancing dekat sini. Tapi aku x pergi memancing sebabnya aku dah la x tau memancing dan bayaran masuk untuk memancing tu memang mahal.. x masuk lagi kene pulak beli alat2 memancing tu.. Kalau x dapat ikan kan bazir je duit.. So aku pon amik untuk main game je.. Adalah game yang disediakan.. bayaran dia pon boleh tahan mahalnya.. 22,000 won untuk main game.. Ade game sledding, skating, skating traditional, basikal ais dan ade la beberapa lagi.. Permainan dia simple2 je.. tapi best la jugak..

Kalau korang nak pergi ke PTF ni makesure la korang ade sunglasses.. Kalau orang macam aku, yang silau tinggi ni, mmg sakit mata.. Kenapa kau tanya? Bayangkanlah, salji putih suci murni tu disinari pulak cahaya matahari, memang menyilau.. sampai pening2 aku dibuatnya.. aku kene selalu pandamg bawah tuk mengelak sinaran salji.. haha

Memandangkan kami x memancing, kami ambil keputusan untuk makan ikan trout panggang.. Harga dia 20,000 won sekor dan kami amik pulak stew ikan trout yang berharga 10,000 won seperiuk. Boleh la kongsi2 3 orang. Tapi stew ikan trout tu, ikannya, tulang je.. sebab orang korea ni kan, diaorg suka makan ikan mentah cicah dengan cili cuka.. so isi ikan tu diaorg siat halus2 dan makan.. so bakinya diaorg buat la soup.. sebab tu "murah". nak merasa isi ikan mentah tu lain la plak harganya ㅠ. ㅠ

Cara nak pergi ke PTF:
1. Pergi Dongseoul bus terminal (Gangbyeon Station ,Line 2)
2. Naik bus ke Jinbu (13,100 won/one way) perjalanan mengambil masa 2 jam setengah.
3. Sampai kat Jinbu je, keluar je dari kawasan tu cari arah sungai.dekat sangat2..Nanti boleh nampak dri jauh khemah2 festival

Dicadangkan dtg awal. naik bus pukul 7.00/7.30/8.00 am sampai sana dalam 10.30am dan boleh main sampai 5 petang.

Pengalaman yang menyeronokkan, kami spend one day kat sini. memang penat gila dan sangat sejuk.. Bila nak sembahyang, kami terpaksa sembahyang atas salji, byangkan la stokin dan salji je berlapik kan sehelai plastik.. Sejuknya Tuhan sahaja yang tahu..Tapi pengalaman tu seronok..haha

Ok korang have fun di Jibu nanti, x dapat memancing pon, makan ikan trout pon boleh la.. huhu


Pororo ice statue 
In the making

Ni bleh naik 2 kali..dh naik skali, beratur balik klu line x panjang, kami aritu naik skali je, lepas tu dh x sempat

Sledding

Ice bicycle


Trout panggang, sedap juga

Stew tulang ikan trout T.T



Wednesday, 21 January 2015

Malaysia Aku Kembali

Assalammualaikum,

Setelah empat bulan berada di bumi Korea.. Akhirnya aku telah selamat kembali ke negara tercinta. Perasaan ketika hendak meninggalkan bumi korea ketika itu, ade lebih gembira dari sedih. Mungkin kerana aku sudah terlalu rindu dengan kepanasan Malaysia, rindu dengan makanan Malaysia dan paling penting aku rindukan keluarga ku terutama sekali ibu dan abah.

Banyak perkara aku belajar sepanjang 4 bulan di Korea. Walaupun aku hanya mengambil dua mata pelajaran shaja semasa di Korea, tp aku telah timba banyak pengalaman yang menarik.

Semasa di Korea, aku banyak belajar tentang agama. Walaupun jauh dari guru agama, walaupun jauh dari kelas agama tapi aku masih belajar serba sedikit tentang agama. Antaranya, semasa aku di Korea aku belajar tentang syarat2 solat jamak dan qasar. Mungkin ini perkara yg hampir semua tau, tp adakah semua orang jelas tentang syarat2nya? Ketika di Korea, aku lebih jelas tentang syarat2 rukhsah solat ini. Aku juga belajar tentang menentukan kiblat.. Kerana di negara Korea sgt sukar untuk mencari tempat untuk solat dan Hp aku juga x boleh digunakan untuk mencari kiblat sebab hp murah ini tiada compass. Aku belajar mencari kiblat dengan melihat arah matahari dan juga yakin dihati bahawa itulah kiblatnya.

Aku juga gembira kerana sepanjang 4 bulan di Korea aku semakin mahir bercakap dalam bahasa Korea.. walaupun tidak la lancar.. tetapi sekadar perbualan ringkas itu alhamdulillah boleh la sikit2.. Selain itu juga aku boleh faham sedikit perbualan orang dlm bahasa korea..sangat seronok rasanya belajar bahasa baru. Dari 10 bintang, bahasa korea aku boleh la takat 2 bintang..Nak belajar lagi bahasa ini

Di korea aku jumpa ramai orang yang baik2..mereka ramah sekali dengan kami dan mereka juga sangat curious dengan hijab yang kami pakai. Aku gembira kerana dapat menceritakan serba sedikit tentang Islam kepada mereka. Melalui penceritaan tentang Islam kepada mereka, aku belajar lebih lagi tentang Islam. Aku lihat banyak video tentang Islam.. aku belajar untuk memudahkan aku menjelaskan dengan lebih baik kepada mereka dan dalam masa yanga sama aku juga belajar. Di Korea, aku jumpa keluarga Korea baru. Satu keluarga di Jeonju dan satu keluarga di Seoul.. Mereka baik-baik sekali..Aku akan sentiasa mengingati jasa baik mereka. Satu hari aku akan datang kembali sebab hatiku separuh sudah di Korea.hehehe

Pulang dari Korea, aku lebih menghargai kepanasan Malaysia.. Musim sejuk di Korea terlalu sejuk, pakai tebal2 pon masih sejuk. Rimas rasanya dengan kesejukan di Korea. Pulang dari Korea aku lihat Malaysia lebih indah dari biasa. haha Korea memang sebuah negara yang Indah tp Malaysia juga tidak kalah. Pulang dari Korea, aku juga nampak kelemahan Malaysia dari segi pengangkutan awam. Masih banyak perlu diperbaiki. Terutamanya pengangkutan awam di kawasan pendalaman. Harap ianya boleh diperbaiki lagi di masa akan datang.


Pengalaman di Korea memang sangat menarik...Aku bersyukur pada Allah kerana memberi ku peluang ini. Aku berterima kasih pada ibu dan abah yang dh



Jiyoung

Jiyoung and friends

Appa

Omma