Saturday, 28 February 2015

Bukit Broga

Bukit broga adalah sebuah bukit yang terletak di Semenyih..  Bukit ini memang sudah lama aku teringin nak panjat sebab nukit ni famous gila.  Tahap kesusahan bukit ni adalah low.. senang sangat nak naik bukit ni. 

Aku pergi Broga under Seksyen Sukan HEP UM sebab senang sikit untuk aku yg tak tau jalan ni and bayaran dia pon bg aku berpatutan jugak.. rm10 je.. 

Kami mula naik bukit broga pukul 8.30am dan aku x ingat berapa lama mendaki tapi kejap sgt la.. maybe dlm 30-40 minit untuk sampai ke puncak pertama..  Bila sampai puncak pertama tu.. kami amik nafas la kejap.. selfie2 sikit..  tgkap gambar view yg cantik, lepas tu, aku sambung naik ke puncak ke 2..tp puncak kedua ni mmg sng sgt la.. pejam mata pon iAllah sampai.. View dari puncak kedua lagi cantik sebab boleh nampk punck kedua..  ishh x leh describe la cantik dia camne.. 

Rumput2 kat bukit broga ni,  baru je tumbuh.. sebab haritu ada kebakaran kat atas tu.. mungkin sebab panas sgt ke ape ke.  x tahu la.. tp bila rumput ni pendek, dia nmpk lagi cantik dan comel macam bukit teletubbies.

Sambung cerita.. bila sampai puncak kedua ni..  kami penat dah la.. mula2 rasa x mau naik puncak ketiga tu..  sebab dia nmpk tough sikit.. dan kami mmg dh penat.. Tp lepas 2-3minit rehat.. semput aku dh berkurangan dan aku dh tak penat.. Aku tgk je puncak ketiga tu.. Dekat sangt... sayang rasanya x naik..  Jadi aku decide untuk naik.. tp kawan aku x nak naik.. dia dah penat.  nak ke Puncal ketiga tu, actually x tough sgt la.. nak sampai puncak pertama lagi susah actually..  Bila dah sampai tu.. rasa happy jugak la bila nampak signboard Puncak Broga tu..  At least aku ade bukti aku pernah sampai puncak broga..  huhu.. pastu aku tgk ade org panjat batu.. aku pon panjat la.. wooo mmg feel.. haha duk rilek2 atas tu kejap.. menikmati keindahan alam yang Allah cipta.. Subhanallah.. tenang dan happy je masa tu.. ape pon x ingat.. penat mendaki pon lupa dah.. dengan angin yg sepoi2..uishh best betul.. Tengah feel2 tu kawan aku yg tadi x mau naik tetiba panggil.. rupanya dia naik jugak sbb bosan menunggu.. Good decision!

Masa turun tu agak tough sikit..  tp alhamdulillah berjalan dengan lancar.. And best sangat.. kalau ade program daki lagi aku mmg nak join.. huhu

Thats All..  Thanks for reading



No comments:

Post a Comment